RU

Фільтр

Види скла для наручних годинників: Яке краще обрати?

Наручний годинник  — це не тільки стильний аксесуар, який підкреслює ваш статус, а також складний і функціональний механізм, який потребує захисту. Важлива складова цього захисту – скло. Від нього буде залежати захищеність циферблату та механізму від потрапляння часточок пилу, бруду та вологи. І що не менш важливо, захистить циферблат від механічних пошкоджень. І найважливіше, ця захисна складова має бути прозорою. Погодьтеся, хочеться завжди чітко бачити циферблат, або, якщо це скелетон, то і весь механізм. При цьому не слід забувати і про зовнішній вигляд скла, як невід’ємну складову прикраси, що вимірює час.

Скло для наручних годинників буває різних видів. Їх існує не так багато, але в кожного з них є свої  переваги та недоліки. Це не означає, що якийсь із видів значно гірше іншого, але знання їхніх  відмінностей і якісних характеристик, допоможе вам правильно його вибрати.

Давайте ж розберемося, які бувають види годинникового скла, і яке з них краще?

 
 
  Скло для годинника виготовляється з різних матеріалів, що
  відрізняються між собою експлуатаційними характеристиками
  та вартістю. На перший погляд, особливо, коли скло нове,
  візуально відрізнити один вид скла від іншого не так просто.
  При цьому характеристики матеріалу, впливають на міцність,
  зносостійкість та прозорість.
 
 

Так, в наручних годинниках застосовуються такі види скла:

- мінеральне;

- пластикове (акрилове);

- комбіноване;

- антиблікове;

- сапфірове.

Розглянемо більш детально кожен із цих видів. Отримана інформація допоможе вам зробити правильний вибір.

Переваги та недоліки мінерального скла для наручних годинників

Мінеральне скло (Mineral glass) – найбільш поширений вид. Його встановлюють майже усі відомі світові бренди - Casio, Seiko, Orient, Michael Kors, Fossil, Hugo Boss, Timex та багато інших.

 

Вперше мінеральне годинникове скло з'явилося ближче до середини XVII століття, коли кришталь стали замінювати склом, яке виготовляли особливим способом. Основним матеріалом для нього є кварцовий пісок, який розплавляють та додають деякі оксиди. Потім майстри видували невелику порожню кульку, з якої потім вирізали низький «купол». Після охолодження його відшліфовували до необхідного розміру та кріпили до кришки годинника за допомогою металевих язичків, як до цього – кришталь. З появою у другій половині XVIII століття моди на більш витончені годинники, годинникарі стали поступово переходити на пласке і тонке мінеральне скло. Так почалася ера мінерального годинникового скла.
 
Сучасні технології виробництва дозволили досягти високих характеристик його якості. Таке скло можна зустріти в більшості чоловічих та жіночих годинниках. Скло цього виду щільне, міцне, в міру крихке, легко піддається механічній обробці та має хороші оптичні властивості, тому не спотворює видимість циферблату. Якісне мінеральне скло для наручного годинника складно розбити та важко подряпати. Однак потрібно розуміти, що це скло, а тому, все ж таки, його теж можна розбити. Однак при правильному догляді, аксесуар прослужить 10-20 років і більше. Згодом скло може помутніти, від мікротріщин, і циферблат буде гірше видно. Але ця проблема вирішується шляхом звичайного полірування. За співвідношенням ціни та якості це найкращий варіант.

Переваги:

- невисока вартість виготовлення та обробки;

- відмінний рівень прозорості;

- несхильність до помутніння навіть через багато років експлуатації в нормальних умовах;

- на відміну від пластику, менш схильне до появи подряпин, а невеликі дефекти можна видалити за допомогою полірування.

Недоліки:

- не ударостійке;

- дає дуже багато відблисків сонячних променів, які заважають роздивитись стрілки;

- у разі виникнення тріщин або сильних подряпин, ремонт, як правило, неможливий.

 

Пластикове (акрилове) скло для наручних годинників

Пластикове (Resin Glass), або як його ще називають акрилове скло, було створене для потреб авіації, наприкінці 1920-х років. Воно легке, пружне, міцне, недороге та ударостійке. Починаючи з 1930-х років, переважна більшість годинникових брендів стала обирати саме його для своїх годинників. Новий матеріал в середньому має опірність удару в 5 разів вищу, ніж у звичайного скла. Така міцність досягається за допомогою гнучкої структури пластику, яка заважає склу розбитися. Його застосування дозволило знизити вартість та вагу наручного годинника. Але з часом були виявлені його суттєві недоліки.
 
 
   Адже, як виявилось, при активній 
   експлуатації годинника, на склі швидко
   виникають  подряпини та потертості,
   навіть від незначного тертя з жорсткою
   тканиною. Більше того, через
   полімеризацію, воно схильне до
   помутніння та пожовтіння. Звичайно,
   проявляється це не одразу,
   але довговічним назвати його не можна.
 

 

Переваги:

- стійке до ударів;

- можливість полірування;

- легко піддається обробці, тому дозволяє створювати будь-яку потрібну форму;

- найбюджетніший варіант.

Недоліки:

- дуже легко дряпається та затирається, погіршуючи видимість циферблата;

- з часом може помутніти і потьмяніти.

Комбіноване скло для наручних годинників

Комбіноване  скло – це поєднання переваг одразу кількох матеріалів, для досягнення максимального результату. Найбільш відомий та поширений варіант Sapflex, поєднання мінерального скла із сапфіровим покриттям. Методом іонного напилення, на мінеральне скло наносять шар синтетичного сапфіру, роблячи його стійким до подряпин та водовідштовхуючим.

Існують також і інші варіанти комбінованого скла:

- hardlex - метод загартування, винайдений японською компанією Seiko;

- krysterna – на мінеральне скло накладається шар з суміші кварцового піску і скляного порошку;

- flame Fusion Crystal - розробка компанії Invicta;

- crystex – міцний та ударостійкий матеріал, який отримують шляхом поєднання кварцового піску та фритти (склоподібний матеріал) і інші.

 
Годинник Seiko 5 Sports SRPD69K1 Automatic 4R36             Invicta Pro Diver 22021 зі годинниковим склом flame Fusion
зі годинниковим склом HARDLEX                                         Crystal

Антиблікове скло для наручних годинників

Антиблікове скло – це сапфірове або мінеральне скло, покрите із зовнішньої чи внутрішньої сторони, спеціальним шаром певного матеріалу, завдяки якому значно зменшується відбиття світла від поверхні лінзи й одночасно збільшується контрастність зображення. Скло такого типу полегшує зчитування інформації з циферблату під будь-яким кутом. Та майте на увазі, якщо покриття нанесено ззовні, то його легко подряпати.  До речі, винахідником цього способу покращення скла був український фізик Олександр Смакула. Своє відкриття він зробив у 1935 році для відомої німецької компанії Carl Zeiss, лідера в галузі оптичних приладів.

Переваги та недоліки сапфірового скла для наручних годинників

Сапфірове скло (Sapphire glass) – визнано найкращим у світі, на сьогодні. Воно виготовляється з синтетичного сапфіру, який є кристалом оксиду алюмінію (Al2O3).
Як правило, воно використовується у годинниках преміям-класу. Вперше встановлювати сапфірове скло в годинники почали на початку 1970-х років. Хоча перший синтетичний сапфір був вирощений в 1902 році, що набагато раніше першого використання годинникового пластикового скла, але через високу вартість його виготовлення, виробники не поспішали  впроваджувати новинку. В сучасній годинниковій індустрії сапфірове скло застосовують такі всесвітньо відомі бренди як: Rolex, Patek Philippe, Zenith, Longines, Rado, TAG Heuer, Epos, Tissot, Hamilton, Luminox, та інші.
 
  Воно володіє найбільш важливими для
  годинникового скла характеристиками –
  високою міцністю, твердістю, прозорістю та його
  майже не можливо подряпати. Сапфір один з
  найбільш твердих матеріалів і поступається лише
  алмазу (9 проти 10 балів за шкалою Моосу).
  Прийнято вважати, що тільки ним і можна
  пошкодити сапфірове скло. Але це не зовсім так,
  справа в тому, що цей матеріал можна подряпати
  і надтвердими матеріалами штучного та природного
  походження як, наприклад, карбід кремнію.
  До прикладу, він міститься в асфальтовому
  покритті, і це не єдине подібне з'єднання.
  Але в звичайних умовах залишити подряпини на ньому майже неможливо, за це воно і здобуло високу престижність. Найбільшим недоліком сапфірового скла вважають слабку ударостійкість. Адже, навіть від випадкового, але сильного удару сапфірове скло може розбитися. Ось чому для військових та спортивних годинників таке скло не вибирають.

Переваги:

- неперевершена стійкість до подряпин;

- висока прозорість;

- довговічність, матеріал не тьмяніє з часом.

Недоліки:

- висока вартість;

- за сильного удару, таке скло може розбитися;

- якщо скло пошкоджено, ремонт, як правило, неможливий, потрібна його заміна.

Яке ж скло для годинника вибрати?

Ознайомившись з основними характеристиками всіх актуальних на сьогодні видів скла, залишилося вирішити яке ж скло для наручних годинників буде найкращим. При цьому не варто традиційно відштовхуватися тільки від вартості. Вибір на користь того, чи іншого виду годинникового скла залежить від того, скільки і в яких умовах ви носитимете годинник. Будь-яке скло має свої переваги та недоліки. Тільки Ви, свідомо зваживши всі характеристики, маєте прийняти остаточне рішення про вибір скла.

Почнемо з пластикового, як самого недорогого. Його найчастіше обирають для дитячих годинників або для недорогих спортивних моделей. Пластик буде найбезпечнішим, легким і зручним при їхній експлуатації. Пластикове скло використовують наприклад такі бренди як CASIO, Timex, Q&Q і Swatch.

Безперечно лідером для наручних годинників є мінеральне скло.  Як самий оптимальний варіант, виходячи з його характеристик та вартості. Воно універсальне і підійде для щоденного користування.  У разі подряпин чи потертості, воно легко піддається поліруванню. Уявіть собі, 9 з 10 виготовлених годинників мають мінеральне скло. Воно  буває різної товщини та діаметру. Його можна використовувати для заміни майже всіх популярних на сьогодні брендових годинниках.

Сапфірове скло вважається найпрестижнішим, тому природньо і найчастіше його використовують  швейцарські бренди. Вартість його буде вищою, але високоякісний продукт, який ми отримуємо вартий того. Завдяки високому рівню твердості, надійності та ударостійкості сапфірове скло просто зобов'язане вірно служити вам довгі роки, підкреслюючи ваш статус і не втрачаючи своєї естетичної привабливості.

У каталозі нашого web-сайту okta.ua ви знайдете найбільший в Україні асортимент скла для наручних годинників – мінеральних та сапфірових стекол, різного діаметру, товщини та форм (випукле, плоске, сферичне), а також інструменти для заміни скла. Для оптових замовлень передбачені гнучкі умови співробітництва.

 

До стрічки новин

       Оптові поставки батарейок Renata, інструмент та витратні матеріали для ремонту годинників, годинникові модулі та механізми. Ремінці для наручних годинників RIOS1931.

Загальні положення:

Користування інтернет-ресурсом:

Способи та правила формування замовлення:

Для отримання більш детальної інформації про товарні позиції скористайтесь формою "Зворотній зв'язок" .

Термін виконання замовлень:

Оплата та доставка замовлень:

            " Нова Пошта": www. novaposhta.ua

            Якщо цей спосіб доставки Вам незручний, викладіть свій варіант на "Обов'язковій формі" в полі "Коментар" або зв'яжіться з менеджерами нашої компанії.  

Гарантійні зобов'язання:

Конфіденційність та захист персональної інформації: